Menu
Home  >  Sparen  >  Pensioensparen

Pensioensparen

Sta je aan het begin van je carrière of heb je al een mooie weg afgelegd? Waar je ook staat in je leven, nadenken over je pensioen is belangrijk.
Want je wil natuurlijk dezelfde levensstandaard houden als je stopt met werken. En daarvoor kan je nu al beginnen sparen. Met een onmiddellijke bonus, want je geniet meteen ook van een mooie belastingvermindering.

Pensioensparen: in het kort

Je kan kiezen uit twee verschillende vormen van pensioensparen.
Daarmee spaar je jaarlijks maximaal € 990 of € 1270.

Kies je ervoor om € 990 te sparen, dan krijg je € 297 euro terug van de belastingen. Dat is een voordeel van 30%.

Spaar je jaarlijks € 1270 euro, geniet je van een voordeel van 25%. Je krijgt dan € 317,5 terug van de fiscus.

Pensioensparen doe je voor minimaal 10 jaar. Om een contract af te sluiten moet je tussen de 18 en 65 jaar oud zijn.

Pensioensparen = beleggen

Het geld dat je spaart voor je pensioen beleggen we. Op welke manier? Dat kies jij.

  • Beleg tegen een gewaarborgde rentevoet van 0% of 0,45%. Door te sparen in een tak 21-levensverzekering kies je voor 100% zekerheid. Let op: voor toekomstige stortingen kan de rentevoet wijzigen tijdens de looptijd van je contract.
  • Kies je voor een tak 23-belegging, dan geniet je mogelijk van een hoger rendement. Je premies worden belegd in het P&V Managed Fund. De prestaties van dat fonds zijn beursafhankelijk, maar door op langere termijn te sparen, beperk je het risico op verlies.
  • Graag een combinatie van tak 21 en tak 23? Kom even langs op kantoor. We geven je graag meer uitleg.

Beleg je (gedeeltelijk) via tak 21, dan kan je eventueel een jaarlijkse belastingvrije winstdeelname ontvangen. Daarmee verhoog je het rendement van je pensioenplan.

Belastingvoordeel: een cadeau van de fiscus

Pensioensparen levert je een mooi bedrag op als je met pensioen gaat. Maar ook al tijdens de looptijd van je contract geniet je van een fiscaal cadeau.

  • Je krijgt 25% of 30% terug in de vorm van een jaarlijkse belastingvermindering. Dat bedrag wordt nog verhoogd met de gemeentetaks.
  • Op je 60ste verjaardag betaal je maar 8% taks op je gespaarde kapitaal. Wat je daarna nog stort, levert je fiscaal voordeel op, maar je betaalt er geen eindbelasting meer op.
  • Je betaalt geen taksen op de premies die je stort.

Tip: Combineer je pensioenspaarplan met langetermijnsparen voor een extra fiscaal voordeel! Afhankelijk van je inkomenl kan je in totaal tot zo'n € 300 per maand fiscaal aftrekbaar sparen!

Wil je voor je zestigste verjaardag je pensioenspaarpot verzilveren? Dat kan, maar dan betaal je uitstapkosten. In plaats van het gunstige belastingtarief van 8%, belast de fiscus je spaargeld dan aan 33%.

De wetgever kan het fiscale voordeel en de eindbelasting in de toekomst aanpassen (in het verleden werd de eindbelasting al enkele keren verlaagd).

Pensioenspaarplan met uitbreiding: 2 extra waarborgen

Wat als je voor je pensioen overlijdt of niet meer kan werken door ziekte of een ongeval?
Dankzij de twee aanvullende waarborgen ben je gerust.

Kapitaal overlijden

Kies je voor een bijkomend kapitaal overlijden, dan zorg je voor financiële zekerheid van je nabestaanden wanneer je vroegtijdig sterft.

Een voorbeeld:
Je verzekert een kapitaal overlijden van € 25 000. Je familie krijgt dan dat bedrag wanneer je voor einddatum overlijdt. Heb je intussen al een hogere reserve opgebouwd? Dan krijgen ze dat bedrag.

Arbeidsongeschiktheid

Je wordt arbeidsongeschikt door ziekte of een ongeval. Wat dan? Kies voor financiële zekerheid dankzij een van onze twee formules. Je kan de formules ook combineren in je pensioenspaarplan.

  • We betalen de premie van je pensioenspaarplan gewoon verder zolang je arbeidsongeschikt bent. Je bouwt dus verder aan je pensioenspaarplan.
  • We betalen je een rente uit zolang je niet kan werken.

Wil je meer weten over pensioensparen?

Spring eens binnen op ons kantoor. Wij leggen je graag uit waarom pensioensparen ook voor jou interessant is.

Alle financiële informatie over rendementen en de kosten van pensioensparen vind je op de financiële infofiches: Tak 21 en Combi tak21/tak23.

Wat onze klanten zeggen

Goede informatie. Snelle en correcte afhandeling van de hagelschade.

Willy Van Dosselaer

Bedankt voor de fantastische samenwerking en service en het vertrouwen. Er zijn nog weinig mensen met zoveel inzet en waar men zo op kan rekenen.

Pascal Lauwers

Zoals steeds werd alles correct afgehandeld, met de nodige discretie, professionaliteit en vriendelijkheid. Echt niks op aan te merken, doe zo voort! Bedankt.

Alex FELIX

Deel ook uw mening

Denkt u ook aan pensioensparen? Bespreek het met ons in

Contactgegevens
info@vpverzekeringen.be