Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
Zelfstandige? Dan zorgt u best zelf voor uw pensioen, want het gemiddelde bedraagt maar 650 euro per maand. En dan nog… Met het vrij aanvullend pensioen bouwt u zelf een pensioen op. Meer voordelen? Intrest op uw premies, belastingvermindering en lagere sociale bijdragen.
Hoe werkt het VAPZ?
U zet elk jaar een bedrag opzij met een minimum van 100 euro. Het VAPZ maximum bedraagt 8,17% van uw netto belastbaar inkomen van 3 jaar geleden. Er geldt ook een plafond van 3.027 euro. De storting gebeurt per maand, kwartaal of jaar.
Voordelen VAPZ
- Belastingvermindering: U brengt uw premies voor de volle 100% in als beroepskost op de bovenste belastingschijf. De helft van uw premie krijgt u dus terug via uw aanslagbiljet.
- Lagere sociale bijdragen: Uw kwartaalbijdragen worden berekend op basis van uw inkomen. Met de aftrek van uw premies VAPZ ligt dat lager en dalen ook uw sociale bijdragen. Zo krijgt u meteen 20% van uw VAPZ-premie terug.
- Tijd om op pensioen te gaan? Dan betaalt u bijna geen belastingen op uw gewaarborgde pensioenkapitaal dankzij de fictieve rente. U voegt namelijk elk jaar maar een deeltje van het kapitaal bij het belastbaar inkomen. Pensioenkapitaal aan te geven? Hoogstens 3,5 tot 5%.
- En wat als u voor uw pensioen overlijdt? Kies een begunstigde. Hij of zij krijgt het totaal van uw opgebouwde pensioenreserve.
Sociaal VAPZ
U kunt ook een deel opzijzetten voor solidariteitswaarborgen. Die beschermen u en uw gezin tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en overlijden.
Het verschil met de het gewone VAPZ?
- Uw maximumpremie bedraagt 9,40% (in plaats van 8,17%)
- U krijgt extra bescherming, want 10% van uw premie gaat naar een solidariteitsfonds.
Extra voordelen sociaal VAPZ
- Nog meer fiscale en sociale voordelen. De maximumpremie ligt 15% hoger. Logisch gevolg? U kunt ook 15% meer aftrekken van de belastingen.
- Hoger pensioen. 15% meer sparen – 10% solidariteitswaarborgen = 5% extra pensioen
- Bijkomende waarborgen. P&V betaalt uw premie bij arbeidsongeschiktheid (> 67%), plus een bijkomende rente. (gewaarborgd inkomen)