Veelgestelde vragen

Algemeen

Er stond niet voldoende geld op mijn rekening toen de domiciliëring moest doorgaan: wat moet ik doen?

Een domiciliëring gaat altijd rond dezelfde periode van de rekening. Zorg ervoor dat er dan genoeg geld op de rekening staat. Soms kan een premie echter niet worden geïnd na twee pogingen bij de bank. Je ontvangt dan een brief van de maatschappij om je hiervan op de hoogte te brengen en te vragen de situatie in orde te brengen en eventueel het nog verschuldigde premiesaldo te betalen. Loopt het dan nog mis dan neem je best zo snel mogelijk contact op met ons kantoor. Maar probeer dit te voorkomen. Zo maakt u dat uw contract vanaf de volgende jaarlijkse vervaldag niet verandert in een jaarlijkse betaling.  

Ik heb schade gehad terwijl ik mijn premie niet betaald had. Zal de maatschappij mijn schade vergoeden?

Als er een ongeval gebeurt nadat de premievervaldag reeds verstreken is en de premie is nog niet betaald, dan hoeft dit nog niet meteen verlies van dekking te betekenen. De maatschappij moet een aangetekende herinneringsbrief gestuurd hebben waarin u nog 15 dagen de tijd krijgt om te betalen, alvorens u niet meer ‘verzekerd’ bent. Uiteraard geldt ook hier het credo: beter voorkomen dan genezen!

Wat moet ik doen bij een schadegeval?

Neem voorzorgsmaatregelen om verdere schade te vermijden. Contacteer ons! Bezorg ons alvast foto’s, aankoopfacturen indien mogelijk, bestekken voor het herstel van de schade. In sommige gevallen zal een expert aangesteld worden om de schade te bepalen. Tijdens dit ganse verhaal staan wij je bij en zorgen voor een vlotte en correcte schaderegeling.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Er is een verschil tussen verzekeringen die wettelijk of contractueel verplicht zijn. De wettelijk verplichte verzekeringen worden opgelegd door de wetgever. De inhoud van die verzekeringen is dus ook wettelijk bepaald. De volgende verzekeringen zijn wettelijk verplicht:

  • Burgerlijke aansprakelijkheid van motorrijtuigen, zoals een auto, bromfiets, segway of e-bike.

  • Voor sommige hobby’s ben je verplicht een verzekering af te sluiten. Jagen is daar een voorbeeld van.

  • Stel je personeel te werk, ben je verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Dat kan ook gelden voor huispersoneel zoals een poetshulp of babysit.

  • Sommige beroepen zijn verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zoals artsen en architecten.

  • Een verzekering objectieve aansprakelijkheid bij brand of ontploffing is verplicht wanneer je een publiek toegankelijke plaats uitbaat. Dit geldt voor o.a. restaurants, frituren en cafés met een publieke ruimte groter dan 50 m².

Contractueel verplichte verzekeringen zijn dan weer verplicht afhankelijk van het contract dat je afsluit. Een aantal voorbeelden:

  • Brand- en schuldsaldoverzekering bij het aangaan van een lening.

  • De verplichting tot het nemen van een omnium bij een autolening.

Autoverzekering

Moet ik mijn aanhangwagen (afzonderlijk) laten verzekeren?

Of u uw aanhangwagen bijkomend moet laten verzekeren hangt af van de MTM. Het MTM is de maximum toegelaten massa dat een aanhangwagen in beladen toestand niet mag overschrijden. Voor de verzekering wordt een onderscheid gemaakt tussen twee laadmaxima:

  • Aanhangwagens tot 750 MTM: standaard gratis meeverzekerd bij uw autoverzekering.

  • Aanhangwagens vanaf 750 MTM: hiervoor sluit u een betalende bijkomende verzekering af.

Mijn verzekeringsbewijs is vervallen maar ik heb nog geen nieuw exemplaar ontvangen?

Bij een tijdige betaling zal het nieuwe verzekeringsbewijs 7 dagen voor de vervaldag verstuurd worden. Hou er rekening mee dat de einddatum op het verzekeringsbewijs niet overeenstemt met de vervaldag van je contract, deze is 1 maand later dan de vervaldag en is net om geen onderbreking te hebben tussen de verschillende verzekeringsbewijzen.

Indien je na de betaling toch geen verzekeringsbewijs ontvangt neem je best zo snel mogelijk contact op met ons kantoor, beste is dan ook het betaalbewijs mee te brengen.

Waarom de autoverzekering van een jongere niet op naam van de ouders zetten?

Een verzekering voor een jonge bestuurder is vaak erg duur. Het verzekeren van de auto op naam van de ouders lijkt de oplossing, maar dat is het niet. Verzwijgen wie de regelmatige bestuurder van de auto is kan namelijk zware gevolgen hebben bij schade. Dan heeft de maatschappij het recht om de schadevergoeding die betaald werd aan de slachtoffers, volledig of gedeeltelijk, van u terug te eisen. Daarnaast heeft een autoverzekering op naam van de jonge bestuurder een gunstige invloed op de premie als hij/zij later zelf een eigen autoverzekering afsluit.

Fietsverzekering

Kan ik mijn elektrische fiets verzekeren in omnium?

De laatste jaren kent de elektrische fiets een enorme opmars. Door het stevig prijskaartje dat eraan vasthangt is er bijgevolg ook meer en meer vraag naar een verzekering hiervoor. Met P&V Fiets krijgt u een schadevergoeding als uw fiets gestolen of beschadigd is. Onderweg een lekke band of platte batterij? Dankzij de inbegrepen fietsbijstand, kan je ook dan op ons rekenen! Je fiets mag niet ouder zijn dan 1 jaar bij het afsluiten van de verzekering  

Brand / Woningverzekering

Ik heb een brandverzekering afgesloten voor mijn woning/appartement. Waarom moet mijn huurder ook een brandverzekering?

Ga je een woning of een appartement huren, dan ben je wettelijk verplicht om het gehuurde goed in zijn oorspronkelijke staat terug te bezorgen. Dat betekent dus dat als er schade aan het gebouw komt, ook al was het een ongeluk, jij de herstellingskosten betaalt. Ook als een brand of een lek bij u schade aan de buren zou veroorzaken, zou je anders zelf voor de kosten opdraaien.

Tenzij je een brandverzekering als huurder hebt, natuurlijk. Daarom moet je in Vlaanderen verplicht een brandverzekering afsluiten als je iets huurt. Je bent niet verplicht je inboedel te verzekeren, maar het wordt wel aangeraden. Je eigen spullen, denk maar aan meubels, apparaten, maar ook kleding en juwelen, kunnen ook erge schade oplopen.

Mijn dak lekt! Ben ik gedekt door de brandverzekering?

Ja. De onvoorziene schade door overlopende of lekkende dakgoten, lekken in waterleidingen en daken, overlopen van het bad, … is verzekerd. De maatschappij betaalt niet alleen de kosten van de opgelopen schade, maar ook de kosten voor het opsporen van het lek en het openbreken en herstellen van vloeren, muren en plafonds. De herstelling of vervanging van de oorzaak van het schadegeval, zoals een deel van het dak, een lekkende buis, … wordt ook vergoed.

Wat wordt er bedoeld met “evenredigheidsregel” bij een brandpolis?

De evenredigheidsregel wordt door de verzekeraar toegepast indien een woning onderverzekerd is.

Een voorbeeld: u bent verzekerd voor 300.000 euro terwijl dat 325.000 euro had moeten zijn, en u hebt een schade van 50.000 euro. De verzekeringsmaatschappij zal u slechts vergoeden voor 46.153,85 euro. (50.000 x (300.000/325.000) = 46.153,85 euro).

Je kan deze onderverzekering en dus toepassing van de evenredigheidsregel vermijden door het invullen van een evaluatierooster of een dekking in eerste risico te vragen of een schatting te laten gebeuren door een deskundige. Wij kijken samen met u wat de beste oplossing is.

Familiale verzekering

lk heb geen kinderen, noch huisdieren, heb ik dan nog een familiale nodig?

Zelfs indien je geen kinderen of huisdieren hebt kan een familiale een must zijn. Je bent immers aansprakelijk voor de schade die je aan een derde toebrengt. Die verantwoordelijkheid geldt in alle omstandigheden : tijdens het sporten, terwijl je in de tuin werkt, op vakantie in een hotel.

lndien er een oorzakelijk verband is tussen de fout en de schade zal de familiale verzekering de schade aan de derde vergoeden zolang dit voorvalt in het kader van het privé-leven.

Enkele voorbeelden:

  • Je steekt de straat over waar dit niet toegelaten is. Hierdoor moet een voertuig uitwijken en komt het tot een ongeval. Jij bent in dit geval verantwoordelijk voor de schade.

  • Met de fiets rij je een voetganger omver op het zebrapad.

  • Je stoot een dure Chinese vaas om bij de buur.

Dekt de familiale mijn eigen schade?

Alleen schade aan een derde is gedekt: schade veroorzaakt aan jouw eigen goederen of aan een door jouw polis gedekte verzekerde (echtgenoot, kinderen,…) is dus niet gedekt.

Rechtsbijstandsverzekering

Is een rechtsbijstandsverzekering verplicht?

Neen, maar wel sterk aangeraden. De rechtsbijstandsverzekeraar zal uw rechten verdedigen, zowel bij fout als bij recht. Indien nodig nemen zij tevens de advocaatkosten voor een rechtszaak voor hun rekening. Hierbij is er steeds vrije keuze van advocaat.

Sparen en beleggen

Wanneer begin ik best met pensioensparen?

Je kan starten met pensioensparen tussen 18 en 65 jaar. Het spreekt voor zich dat je best zo vroeg mogelijk met pensioensparen begint. Hoe langer u spaart, des te groter het bedrag dat u bij pensionering hebt opgebouwd. Uw wettelijk pensioen zal immers heel wat lager zijn dan uw laatste inkomen, gemiddeld zo’n 40%. U hebt er dus alle belang bij om vooraf een spaarpotje aan te leggen zodat u na uw pensioen uw levensstandaard kunt behouden. Vergeet ook niet dat pensioensparen fiscaal aangemoedigd wordt door de overheid. U mag de premies aftrekken van uw belastbaar inkomen zodat u voor elke 100 euro die u belegt, zowat 30 euro minder belastingen betaalt. Zo geniet u van een zeer aantrekkelijk rendement.

Praktisch

Wie kan bij Verbraecken & Partners terecht?

Particulieren, zelfstandigen, bedrijfsleiders en zaakvoerders van KMO’s.

Waarvoor kan je terecht bij Verbraecken & Partners?
  • Sparen en beleggen: alle types van spaarrekeningen, kasbons, fondsen, pensioensparen,...

  • Verzekeringen voor particulieren, vrije beroepen, zelfstandigen en ondernemers.

  • Kredieten: Hypothecaire leningen, autofinancieringen, renovatieleningen, ...

  • Belastingservice: Belastingaangifte voor de particulieren (ook met kleinere bijberoepen; niet BTW-plichtig

Waarom kiezen voor Verbraecken & Partners?
  • Wij kiezen voor een persoonlijke aanpak om zo een jarenlange vertrouwensrelatie uit te bouwen.

  • Wij gaan voor persoonlijk advies op maat dat past bij uw unieke situatie!

  • Zeker bij schade is een snelle behandeling van uw schadedossier onze grootste troef.

  • Door onze uitstekende kennis van de producten kunnen wij u een verzekeringspakket aanbieden dat volledig aansluit bij uw specifieke behoeften.

  • Met onze 4 kantoren zijn we altijd lokaal bij jou in de buurt aanwezig!

  • We zijn er altijd voor u: face to face of op afstand (telefoon, mail, videochat,...).

Wat moet ik doen als ik iemand in contact wil brengen met Verbraecken & Partners?

Laat het ons weten. Je ontvangt een fijn geschenk en je contact een vrijblijvend financieel advies op maat.

Waar kan u ons vinden?

Wij vinden het belangrijk dat we er voor je zijn voor al je verzekeringsvragen, altijd en overal. Bij jou thuis, online en telefonisch, op afspraak, in één van onze kantoren, op je werk of thuis, zijn we er voor jou. Op onze contactpagina leest u alles over hoe je ons kantoor best kunt contacteren en over onze openingsuren.

Hoe kan ik klant worden bij Verbraecken & Partners

Wilt u graag persoonlijk uw verzekeringsplannen overlopen? Dat is geen probleem; wij gaan graag samen met u aan de slag. Heeft u momenteel polissen lopen via uw bank of een andere tussenpersoon? Deze kunnen eenvoudig en kosteloos bij ons gecentraliseerd worden. Als u een afspraak bij ons maakt, bekijken we of jouw wensen en behoeftes overeenstemmen met ons aanbod. Wens je een afspraak te maken? Via onze contactpagina kan je de gegevens van onze kantoren vinden. Tot binnenkort, onze medewerkers helpen u graag verder.

Niet gevonden wat je zocht?

Verzekeren is maatwerk. Daarom kan het goed zijn dat je niet exact vond waar je naar op zoek was op onze website. Contacteer ons gerust en we bekijken jouw specifieke situatie samen.